
Παρουσίαση Προγραμμάτων Σπουδών
14/06/2016
Επιστολή – Καταγγελία προς Υπουργό
13/07/2016ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
Εξώδικη Διαμαρτυρία – Γνωστοποίηση – Δήλωση – Πρόσκληση
με Επιφύλαξη Νομίμων Δικαιωμάτων
Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΕΛΕΓΕΙΑ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτη αρ. 21, ως νομίμως εκπροσωπείται.
ΠΡΟΣ
- Το Γραφείο του κ. Ανδρέα Ξανθού, Υπουργού Υγείας, κατοικοεδρεύοντος στην Αθήνα.
- Το Γραφείο του κ. Παύλου Πολάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κατοικοεδρεύοντος στην Αθήνα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ:
- Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Μακεδονίας αρ. 8, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Πλουτάρχου αρ. 3, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, που εδρεύει στη Νέα Σμύρνη Αττικής, επί της οδού Βίαντος αρ. 18, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥ.ΡΙΖ.Α», που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Πλατεία Ελευθερίας αρ. 1, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Νέα Δημοκρατία», που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής, επί της Λεωφόρου Συγγρού αρ. 340, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – ΠΑ.ΣΟ.Κ», που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη αρ. 50, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Δημοκρατική Αριστερά – ΔΗΜ.ΑΡ», που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου αρ. 40, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος – Κ.Κ.Ε.», που εδρεύει στην Νέα Ιωνία Αττικής, επί της Λεωφόρου Ηρακλείου αρ. 145, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Σεβαστουπόλεως αρ. 22, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΑΝ.ΕΛ.», που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής, επί της συμβολής των οδών Χαροκόπου αρ. 2 και Λεωφόρου Συγγρού αρ. 196, ως νομίμως εκπροσωπείται.
- Το πολιτικό κόμμα με την ονομασία «Ένωση Κεντρώων», που εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, επί της οδού Καρόλου αρ. 28, ως νομίμως εκπροσωπείται.
—————————————————————————
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ. Αναπληρωτή Υπουργέ,
Λαμβάνουμε την τιμή όπως σας αποστείλουμε την παρούσα εκπροσωπώντας, ως σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ήδη από το 1986, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το σύνολο των ιατρών της Ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατέχουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Το σωματείο μας εκπροσωπεί, επίσης, την Ελλάδα ενώπιον του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (WONCA) και στο αντίστοιχο Συμβούλιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (WONCAEUROPE).
Σκοπός του σωματείου μας είναι η έρευνα, η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε θέματα Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γενικότερα, με μορφωτικά και πολιτιστικά μέσα. Τακτικά μέλη του σωματείου μπορούν να είναι Έλληνες ειδικευόμενοι και ειδικοί της Γενικής Ιατρικής. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται μετά την εγγραφή στο μητρώο της εταιρίας, η οποία και ολοκληρώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου και τη σύμφωνη πρόταση δύο μελών.
Η ιδιότητα του μέλους του σωματείου μας προϋποθέτει την ειδίκευση και την απόκτηση της ειδικότητας του Γενικού Ιατρού, η οποία όπως συμβαίνει και με τις άλλες ειδικότητες, απονέμεται στους επιτυχόντες των εξετάσεων από την ειδική εξεταστική επιτροπή του Ν. 2194/1994, απαρτιζόμενη από μέλη της αυτής ειδικότητας, από μέλη δηλαδή πλήρως καταρτισμένα στη συγκεκριμένη ειδικότητα, και όχι μόνο της ιατρικής επιστήμης εν γένει. Η ειδική αυτή επιτροπή, εφόσον νομίμως συσταθεί, συγκροτηθεί, συνέλθει και διεκπεραιώσει την εξεταστική διαδικασία, απονέμει την ειδικότητα του ιατρού της Γενικής Ιατρικής.
Υπό την ως άνω ιδιότητα αντλούμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε εντόνως μέσω της παρούσης, καθώς την 29-03-2016 προχωρήσατε στην έκδοση των υπ’ αριθμόν Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 και Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 υπουργικών αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τις οποίες συγκροτήθηκαν Εξεταστικές Επιτροπές Ιατρικών Ειδικοτήτων με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις οι υποψήφιοι προς απόκτηση ειδικότητας ιατροί, ως ρητώς ορίζεται στις οικείες διατάξεις του Ν.Δ. 3366/1955 «Περί ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος και Ιατρικών Ειδικοτήτων και άλλων διατάξεων». Μεταξύ των επιτροπών αυτών συγκροτήθηκαν και οι αρμόδιες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Εξεταστικές Επιτροπές για τους ειδικευόμενους ιατρούς Γενικής Ιατρικής. Σύμφωνα, ειδικότερα, με το άρθρο 10 παρ. 1 και 2 του Ν.Δ. 3366/1955 «1. Μετά γνωμοδότησιν του Συμβουλίου Ιατρικών Ειδικοτήτων, ο Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας διορίζει δι’ αποφάσεως αυτού, επί διετεί θητεία τριμελείς δι’ εκάστην ειδικότητα Εξεταστικάς Επιτροπάς αποτελούμενας εξ ενός Καθηγητού της οικείας ειδικότητος και εκ δύο Ιατρών της αυτής ειδικότητος εκ των διατελούντων ή διατελεσάντων Διευθυντών Κλινικών ή Εργαστηρίων, αναγνωρισθέντων κατά τα εν άρθρ. 6 του παρόντος οριζόμενα ως καταλλήλων δια την μετεκπαίδευσιν Ειδικών, προτιμωμένων των τακτικών ή εκτάκτων Καθηγητών. Καθήκοντα Γραμματέως των Εξεταστικών Επιτροπών εκτελούν οι ιατροί ή διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών οριζόμενοι υπό του Υπουργού ή του οικείου Νομάρχου. 2. Παρόμοιαι Εξεταστικαί Επιτροπαί ορίζονται εν Θεσσαλονίκη προς εξέτασιν των εκπαιδευθέντων εις Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος Ιατρών.». Σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο 5 παρ. 7 του Ν. 2194/1994 «Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών για την απονομή ιατρικής ειδικότητας, που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν.δ. 3366/1955 αποτελούνται από Διευθυντές Τμημάτων και από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ή αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουρους καθηγητές, αποκλειστικά και μόνο της ίδιας ειδικότητας. Στις ειδικότητες, στις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχοι διευθυντές ή καθηγητές, η επιτροπή συγκροτείται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας.» Καθίσταται, λοιπόν, εξαιρετικά σαφές ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές Ιατρικών Ειδικοτήτων πρέπει να απαρτίζονται από μέλη, τα οποία διαθέτουν και την αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα. Δεν αρκεί δηλαδή ο διορισμένος εξεταστής να είναι καταρτισμένος σε οποιοδήποτε κλάδο της Ιατρικής Επιστήμης και ευρέως αναγνωρισμένος από την ελληνική ιατρική κοινότητα, αλλά πρέπει να κατέχει και την αντίστοιχη με την υπό εξέταση ειδικότητα, για την οποία και τοποθετείται στη θέση του μέλους Εξεταστικής Επιτροπής.
Παρά τα ανωτέρω, προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις και πιο συγκριμένα στις Εξεταστικές Επιτροπές που αφορούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής
έχουν επιλεγεί ιατροί, οι οποίοι όχι μόνο δεν ασκούν το αντικείμενο της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής αλλά δεν κατέχουν και την απαιτούμενη εκ του νόμου ειδικότητα. Χαρακτηριστικό, και ενδεικτικά αναφερόμενο, παράδειγμα αποτελεί ο κ. Αλέξης Μπένος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης για την απόκτηση της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, δίχως να κατέχει την ειδικότητα αυτή, αλλά και χωρίς να έχει ως αντικείμενο διδασκαλίας αυτό της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τούτο, όμως, δε συνέβη μόνον στις Εξεταστικές Επιτροπές που αφορούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, αλλά και στις Επιτροπές άλλως ειδικοτήτων, όπως της Καρδιολογίας ή της Ορθοπεδικής. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι για τη σύσταση των εν λόγω επιτροπών και ειδικότερα των Επιτροπών για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, είχαν υποβληθεί προτάσεις για την πλήρωση των θέσεων τόσο από το σωματείο μας όσο και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), οι οποίες αφορούσαν σε ιατρούς της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, πλήρως καταρτισμένους, διαθέτοντες πλούσιο βιογραφικό, αποτελούμενο από μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικές διατριβές, αλλά και ευρέως αναγνωρισμένους από το σύνολο του Ιατρικού κόσμου της χώρας. Ωστόσο, με λύπη διαπιστώσαμε ότι παρά τις ως άνω προτάσεις, η πλήρωση των θέσεων έγινε με κριτήρια που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα εκ του νόμου τυπικά προσόντα που πρέπει να πληροί έκαστος εκ των συμμετεχόντων στις Εξεταστικές Επιτροπές, με ενδεικτικότερο αυτό της κατοχής της σχετικής Ιατρικής ειδικότητας.
Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έφτασε να γίνει αντικείμενο συζητήσεων στη Βουλή των Ελλήνων με τις υπ’ αριθμόν 4443/01-04-2016 και 4536/06-04-2016 σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους Βουλευτές κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Χ. Κέλλα, Α. Γεωργιάδη, Κ. Τσιάρα, Ν. Παναγιωτόπουλο, Β. Οικονόμου, Α. Ασημακοπούλου, Κ. Σκρέκα, Χ. Μπουκώρο και Β. Γιόγακα. Στα πλαίσια αυτών, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 25588 (σχετ.: 26461)/28-04-2016 Απάντηση δια του κ. Αναπληρωτή Υπουργού απευθυνόμενη στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία ευθέως γίνεται παραδεκτό –με σχετική μάλιστα επίκληση στο γράμμα του νόμου και ειδικότερα στο άρθρο 5 παρ. 7 του Ν. 2194/1994– ότι οι εν λόγω Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να «αποτελούνται από διευθυντές τμημάτων και από πανεπιστημιακούς καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουρους καθηγητές, αποκλειστικά και μόνο της ίδιας ειδικότητας.». Ουσιαστικά, δηλαδή, η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που στελεχώνουν τις Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να διαθέτουν και τον αντίστοιχο τίτλο απόκτησης ειδικότητας. Ωστόσο, άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι, παρά την ως άνω παραδοχή, στη συνέχεια της απάντησης – επιστολής του ο Αναπληρωτής Υπουργός υποπίπτει στην εξής πρωτοφανή αντίφαση. Θεωρεί μεταξύ άλλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι «η συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών των ιατρικών ειδικοτήτων έγινε τηρώντας απόλυτα το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στα ακαδημαϊκά ήθη, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την επιστημονική αξιοκρατία. Ελήφθησαν σε μεγάλο βαθμό υπ’ όψιν η συμβουλευτική γνώμη των επιστημονικών εταιρειών, η εισήγηση του ΚΕΣΥ, η ανάγκη ανανέωσης των μελών των επιτροπών που είχαν πολυετή παρουσία και η αξιοποίηση νέων εκλεκτών επιστημόνων του κέντρου και της περιφέρειας.». Ωστόσο, για ποια τήρηση του πνεύματος και του γράμματος του νόμου μπορούμε να μιλούμε, όταν μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών δε διαθέτουν την απαιτούμενη αντίστοιχη ειδικότητα; Επιπλέον, ποια ανανέωση των μελών και αξιοποίηση των νέων εκλεκτών επιστημόνων υφίσταται με τις εν λόγω αποφάσεις, όταν παραμένουν στη θέση τους εξεταστές ιατροί, οι οποίοι μετέχουν στις εν λόγω Επιτροπές για δεκαετίες;
Καθίσταται, λοιπόν, αναντίρρητο ότι οι διατυπώσεις αυτές από την ηγεσία του Υπουργείου σας κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως προκλητικές, δεδομένης της ύπαρξης στη θέση των μελών των Εξεταστικών Επιτροπών, ήδη κατά τη στιγμή των δηλώσεων αυτών, προσώπων τυπικά ανεπαρκών, ελλείψει των απαιτούμενων εκ του νόμου προσόντων. Ταυτόχρονα, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει και εξακολουθούν να προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στην Ιατρική κοινότητα και εγείρουν φόβους αναφορικά με τη διαχείριση από την ηγεσία του Υπουργείου καίριων θεμάτων, όπως είναι αυτό της σύστασης νομίμων Εξεταστικών Επιτροπών για την απόκτηση της Ιατρικής Ειδικότητας.
Ειδικότερα για το ζήτημα της νόμιμης σύστασης των Ιατρικών Επιτροπών πρέπει να λεχθούν τα ακόλουθα. Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί διοικητικό όργανο και μάλιστα συλλογικό. Η σύννομη λειτουργία του συλλογικού διοικητικού οργάνου προϋποθέτει την κατά νόμον συγκρότησή του, δηλαδή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής ή διορισμού των μελών (τακτικών ή αναπληρωματικών), που το απαρτίζουν, και μάλιστα με τη σύνταξη σχετικής πράξης, ως ορίζεται ρητά στο άρθρο 13 παρ. 1 του ΚΔΔ/σίας. Επιπλέον, το συλλογικό διοικητικό όργανο θεωρείται ότι έχει συγκροτηθεί νόμιμα, όταν απαρτίζεται από όλα τα πρόσωπα, τα οποία ο νόμος ορίζει ως μέλη του, ενόψει της ιδιότητας ή των προσόντων τους, και όταν δε συντρέχουν λόγοι για ορισμένα ή όλα τα μέλη του συλλογικού οργάνου, οι οποίοι συνεπάγονται την παρανομία της συγκρότησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν συντρέχει δηλαδή έστω και σε ένα από τα μέλη του συλλογικού οργάνου λόγος που συνεπάγεται την παρανομία συγκρότησής του, δηλαδή όταν ελλείπει κάποιο τυπικό προσόν που ο νόμος απαιτεί για το διορισμό ή την εκλογή στη θέση του μέλους του συλλογικού οργάνου, τότε υπάρχει κακή συγκρότηση του οργάνου αυτού και οιαδήποτε απόφαση – πράξη εκδοθεί είναι παράνομη και δε δεσμεύει το διοικούμενο.
Η πράξη με την οποία γίνεται η συγκρότηση του συλλογικού διοικητικού οργάνου, υπό την έννοια του διορισμού ή της εκλογής των προσώπων που το απαρτίζουν, αποτελεί ατομική διοικητική πράξη. Η διοικητική πράξη, ως εκδήλωση της βούλησης του οργάνου που την εκδίδει, τεκμαίρεται ως νόμιμη, καθώς θεωρείται ότι η Διοίκηση έχει ελέγξει τα προσόντα –ως αυτά ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 7 του Ν. 2194/1994 και στο άρθρο 10 του ν.δ. 3366/1955– του συσταθέντος οργάνου της. Στην υπόθεσή μας, η δηλωθείσα βούληση από το Υπουργείο Υγείας για τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών απόκτησης Ιατρικής Ειδικότητας, ως εκφράστηκε μέσω των υπ’ αριθμόν Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 και Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 υπουργικών αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αποτελεί εσφαλμένη εφαρμογή του Ν. 2194/1994 ως προς τη συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, εφόσον δεν εντοπίζονται σε ορισμένα από τα μέλη τα απαιτούμενα από τον ως άνω νόμο προσόντα. Κατά συνέπεια, οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες συγκροτήθηκαν οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι μερικώς τουλάχιστον παράνομες και θα πρέπει να ανακληθούν ή να μεταρρυθμιστούν, προκειμένου η νέα σύνθεσή τους να αποτελείται από ιατρούς, οι οποίοι διαθέτουν επακριβώς όλα τα προσόντα που ο νόμος επιτάσσει, δεδομένης της σημασίας του έργου που καλούνται να επιτελέσουν οι εν λόγω Επιτροπές.
Επειδή στα πλαίσια του σκοπού της η «Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής» συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, έχοντας ως πρωταρχικό της σκοπό την έρευνα, την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε θέματα Γενικής Ιατρικής, στα πλαίσια του οποίου καθίσταται απαραίτητο να παρακολουθεί και να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο απονέμονται στα μέλη της οι τίτλοι ειδικότητας.
Επειδή οι Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτούνται με σκοπό την απονομή τίτλων ειδικότητας στους υποψηφίους ιατρούς επιτελούν έργο βαρύνουσας σημασίας, ήτοι τους έχει ανατεθεί η ορθή αξιολόγηση της επάρκειας ή μη ενός ειδικευόμενου υποψηφίου ιατρού, και συνεπώς πρέπει να απαρτίζονται από ιατρούς – εξεταστές, που είναι αρμόδιοι και μάλιστα που κατέχουν την εκ του νόμου απαιτούμενη ειδικότητα, όμοια με εκείνη της Επιτροπής στην οποία μετέχουν.
Επειδή οι υπ’ αριθμόν Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 και Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 υπουργικές αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τις οποίες συγκροτήθηκαν οι Εξεταστικές Επιτροπές για την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας, αποτελούν εκδοθείσες ατομικές διοικητικές πράξεις, κατ’ εσφαλμένη όμως εφαρμογή του Ν. 2194/1994 και συνεπώς καθίστανται παράνομες και άκυρες, τουλάχιστον για το μέρος που αφορά στη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και πλείστων άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
Επειδή η έκδοση παράνομων πράξεων επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τους διοικούμενους κατά την εφαρμογή τους, και ειδικότερα εν προκειμένω η έκδοση των ως άνω υπουργικών αποφάσεων πλήττει το θεσμό των εξετάσεων, υποβάλλοντας τον υποψήφιο ιατρό και ενδεχομένως τελικώς επιτυχόντα στην εξέτασή του από αναρμόδιους εξεταστές, οι αποφάσεις των οποίων δεν έχουν ουσιαστικά ισχύ και δύναται μελλοντικά να προσβληθούν.
Επειδή έχουν ήδη ξεκινήσει να διεξάγονται οι εξετάσεις για την απόκτηση της Ιατρικής ειδικότητας και εξακολουθούν να ανακοινώνονται νέες ημερομηνίες διενέργειας των εξετάσεων ανά τις περιοχές της Επικράτειας, παρά την κακή, ως ανωτέρω εκτέθηκε, συγκρότηση ορισμένων εκ των Εξεταστικών Επιτροπών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως
- εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της παρούσας προβείτε στην ανάκληση των μερικώς παράνομων ατομικών διοικητικών πράξεων, ήτοι των υπ’ αριθμόν Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 και Γ4β/Γ.Π.οικ./24025/29-03-2016 υπουργικών αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με τις οποίες συγκροτήθηκαν οι Εξεταστικές Επιτροπές για την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας, άλλως όπως προβείτε στη μερική ανάκληση αυτών κατά το σκέλος, όπου υφίσταται κακή συγκρότησή τους, δηλαδή αποτελούνται από μέλη στο πρόσωπο των οποίων δε συγκεντρώνονται τα τυπικά προσόντα που ο νόμος απαιτεί για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων
- εντός δέκα (10) ημερών από την επίδοση της παρούσας προβείτε στην ανάκληση οιασδήποτε έως τώρα απόφασης – πράξης των εν λόγω Εξεταστικών Επιτροπών Ιατρικής Ειδικότητας, δεδομένου ότι αυτές είναι ανίσχυρες, εφόσον έχουν εκδοθεί από συλλογικό διοικητικό όργανο, το οποίο δεν έχει συγκροτηθεί νομίμως και συνεπώς δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα για το διοικούμενο.
- προβείτε στην άμεση, συγχρόνως με τις ανακλήσεις των ως άνω επίμαχων διοικητικών πράξεων, έκδοση νέων διοικητικών πράξεων περί συγκροτήσεως των Εξεταστικών Επιτροπών Ιατρικής Ειδικότητας, οι οποίες θα απαρτίζονται από μέλη τα οποία συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα προσόντα, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν.δ. 3366/1955 και στο άρθρο 5 παρ. 7 του Ν. 2194/1994.
Θεσσαλονίκη, 08-06-2016
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ο νόμιμος εκπρόσωπος
Μποδοσάκης-Πρόδρομος Μερκούρης