Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Οι φορείς μας (Επιστημονική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής) επιθυμούν να σας συγχαρούν και να σας ευχηθούν κάθε επιτυχία στο έργο σας. Θεωρώντας ως ιδιαίτερα θετικό τον προσανατολισμό και την εξαγγελία του Υπουργείου σας σχετικά με την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον οικογενειακό ιατρό επιθυμούν να καταθέσουν επίσημα τις απόψεις τους αναφορικά μ’ αυτό το θέμα. Οι θέσεις μας είναι επεξεργασμένες σε βάθος πολλών ετών και απορρέουν από την πολύχρονη εμπειρία μας σε θέματα ΠΦΥ και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής σε Πανευρωπαϊκό αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα στα περιορισμένα όρια αυτής της επιστολής και μιας πρώτης προσέγγισης στην όποια προσπάθεια στοχεύει στην οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ, επιθυμούμε να σημειώσουμε:
Αναφορικά με τα βασικά εργαλεία θα πρέπει να :
Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε το γεγονός ότι η λειτουργία των υφισταμένων Κ.Υ και Π.Ι. αφέθηκε τα τελευταία χρόνια στην τύχη ή, αν θέλετε, ακόμη χειρότερα, σε ανίκανα και αδαή χέρια, όπως αυτά των μέχρι σήμερα διοικητών των νοσοκομείων, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην απόδοση του συστήματος. Η διοικητική και οικονομική υπαγωγή των μονάδων ΠΦΥ στα νοσοκομεία έχει καταγγελθεί από εμάς σαν παγκόσμια –και κακή- πρωτοτυπία. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν οδηγήσει όλες τις προηγμένες χώρες στο συμπέρασμα ότι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει επιτυχώς ως πολιτικός προϊστάμενος των μονάδων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, το πιλοτικό παράδειγμα της Κρήτης και τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό, είναι στην διάθεσή σας.
Είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνείτε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της ολοκλήρωσης του ΕΣΥ θα πρέπει να ασχοληθεί πρώτιστα με την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας την άλλη ολέθρια ιδέα της υποκατάστασης της από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε ακριβώς γιατί η έννοια και οι συνιστώσες της ΠΦΥ διέφυγαν από εκείνους που προσπάθησαν τότε να την εφαρμόσουν στις πόλεις της χώρας μας.
Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ΠΦΥ όμως απαιτεί προσωπικό ικανοποιητικό σε αριθμό και ποιότητα. Αυτό μας οδηγεί νομοτελειακά στην ανάγκη επανεξέτασης όλων των επαγγελμάτων υγείας με κατεύθυνση στην ΠΦΥ.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι δυνατό να εξασφαλισθούν άμεσα και ότι θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι όμως, ακριβώς επειδή στην χώρα μας «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», θεωρούμε απολύτως αναγκαίο, μαζί με τα μεταβατικά μέτρα, να αρχίζουν και εκείνα που θα εξασφαλίσουν την συνέχεια και την συνέπεια του συστήματος ΠΦΥ στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Υπάρχουν πολλά επί μέρους ζητήματα που πρέπει να σας θέσουμε, όπως την αναμόρφωση των Συμβουλίων Κρίσης, τις προκηρύξεις θέσεων των ΚΥ και ΠΙ, την σύνθεση του ΚΕΣΥ και των Επιτροπών του, τις διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την διαφάνεια και την αξιοκρατία σε μια σειρά επιλογών προσώπων που στελεχώνουν αυτά τα όργανα αλλά και πολλά άλλα (υπήρξαμε δυστυχώς μάρτυρες κομματικών παρεμβάσεων ακόμη και στις Εξεταστικές Επιτροπές ειδικοτήτων και αναγκασθήκαμε να καταγγείλουμε αυτά τα γεγονότα στην Δικαιοσύνη) .
Γι αυτούς τους λόγους, θέλουμε να ζητήσουμε συνάντηση μαζί σας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να τις συζητήσουμε με εσάς και τους συνεργάτες σας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρείτε στους φορείς μας πολύτιμους συνεργάτες με εμπειρία ετών και διάθεση προσφοράς.
Με εκτίμηση,
Για τα Διοικητικά Συμβούλια,
Μποδοσάκης-Πρόδρομος Μερκούρης – Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ
ΑνάργυροςΜαριόλης – Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ