Θεσσαλονίκη, 30/11/2010
Αρ. Πρωτ: 2020/10
ΠΡΟΣ: EE ΚΕΣΥ
Κοιν: 1. Πρόεδρο 5ης ΥΠΕ
2. Διοικήτρια του ΓΝ Τρικάλων
3. Δντη Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ Τρικάλων
4. Συντονιστή Εκπαίδευση Γενικής Ιατρικής Θεσσαλίας – Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνη – Καθ. Πνευμονολογίας
Κύριε Πρόεδρε,
Απαντώντας στο από 24/11 έγγραφό σας αναφορικά με το έγγραφο του ανεκδιήγητου κ. Πλατογιάννη, πρέπει να σας αναφέρουμε τα εξής:
- Τα έργα και οι ημέρες του κ. Πλατογιάννη για τον οποίο ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορούμε να δώσουμε είναι «επιλήσμων του όρκου του Ιπποκράτη» μας είναι γνωστά από καιρό. Μάλιστα για να έχετε σφαιρική αντίληψη των τεκταινομένων στο Γ.Ν. Τρικάλων, σας επισυνάπτουμε την αλληλογραφία του πολυπράγμονος κ. Πλατογιάννη με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου, του Υπεύθυνου Ιατρικής Υπηρεσίας και του Αναπληρωτή Συντονιστή Γ.Ι. στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
- Το γεγονός και μόνο ότι ο κύριος αυτός υπερκέρασε τόσο τον αρμόδιο συντονιστή εκπαίδευσης για την Θεσσαλία Πρύτανη κ. Κ. Γουργουλιάνη όσο και σε δεύτερο επίπεδο την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής δείχνει το ήθος και το ποιόν του. Η Γενική Ιατρική δεν χρειάζεται «φωστήρες» και «σωτήρες» άλλων ειδικοτήτων που άλλα λένε και άλλα εννοούν. Της αρκεί η καθοδήγηση φωτισμένων δασκάλων όπως οι αείμνηστοι Δοξιάδης, Ίκκος και Μερίκας αλλά και η συμπαράσταση τωρινών καθηγητών όπως ο κ. Μουντοκαλάκης, ο κ. Γουργουλιάνης, ο κ. Σιαμόπουλος, ο κ. Λιονής και τόσοι άλλοι που δεν χρειάζεται να αναφέρω στο παρόν έγγραφο. Επόμενα, σας παρακαλούμε αφενός μεν, να αγνοείτε άναρθρες κραυγές όπως του εν λόγω κυρίου, ο οποίος απλά χειρίζεται την ΕΣΥ κλινική σαν δική του και στην ουσία αναζητεί παράπλευρους τρόπους χρήσης των ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής και αφετέρου, να μας επιτρέψετε να μην απαντούμε στο μέλλον σε τέτοιου είδους έγγραφα.
- Υπενθυμίζουμε ότι το Logbook Γενικής Ιατρικής αφού πέρασε την βάσανο της τότε Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ υπό την προεδρία του κ. Φιλαλήθη, ετέθη υπ’ όψιν όλων των αρμοδίων με πρώτο βέβαια το ίδιο το ΚΕΣΥ.
- Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Γενική Ιατρική χρειάζεται αναμόρφωση και αυτός είναι ο λόγος που αφενός μεν ζητήσαμε με προηγούμενη επιστολή μας την συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και αφετέρου αναμένουμε επί σειρά ετών την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής ΠΦΥ του ΚΕΣΥ. Η αναμόρφωση όμως αυτή δεν πρόκειται βέβαια να ακολουθήσει τις «κατευθύνσεις» αυτής της κατάπτυστης επιστολής που αυταπόδεικτα στρέφεται ενάντια στο σύνολο των Γενικών Ιατρών της χώρας, επειδή δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα θέσουμε τα πρόβατα υπό την εποπτεία των λύκων. Έχουμε δει στο παρελθόν αντιφατικές απόψεις καλοπροαίρετες και μη, διαφόρων ιατρών ειδικοτήτων, που άλλοι μεν ζητούν την «εκπαίδευση» των Γενικών Ιατρών σε όλες ουσιαστικά τις ειδικότητες (υπάρχουν επιστολές Νευρολόγων, Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων, κ.λ.π) και άλλοι, θεωρώντας την ειδικότητά τους το κέντρο του κόσμου, ουσιαστικά ζητούν την εκπαίδευσή μας μόνο σ’ αυτήν. Το μόνο που έχουμε να απαντήσουμε σε όλους αυτούς είναι απλά πριν «βελτιώσουν» τους άλλους να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Τους προκαλούμε λοιπόν να μας επιδείξουν έστω ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικοτήτων τους και ένα logbook. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι τίποτα από αυτά δεν υπάρχει απλά χαρακτηρίζουμε τις απόψεις αυτές ως «νεοελληνικόν φαινόμενον».
- Η άποψή μας κ. Πρόεδρε –ελπίζουμε ότι γρήγορα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μετασχηματισθεί σε ουσιαστική πρόταση προς εσάς – είναι ότι οι Γενικοί Ιατροί μπορούν και πρέπει να εκπαιδεύονται μόνο από Γενικούς ιατρούς και αυτό θα συμβεί όταν έχουμε τουλάχιστον 40 Κέντρα Υγείας καλά στελεχωμένα, με καλή διασπορά στην Επικράτεια. Μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλές τροποποιητικές προτάσεις του ισχύοντος προγράμματος που όμως ποτέ δεν θα ξεπεράσουν το χαρακτηρισμό που έδωσε ο τότε Υπουργός κ. Στεφανής στη συζήτηση μαζί μας, ο οποίος μας βρίσκει σύμφωνους: «Γελοία τουρνέ στα Νοσοκομεία». Συμφωνούμε αλλά, όπως απαντήσαμε και στον τότε Υπουργό, αυτήν την δυνατότητα έχουμε, μ’ αυτήν ζούμε προς το παρόν και προσπαθούμε κατά το δυνατόν να την βελτιώσουμε.
- Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούμε, είναι η άποψή του για την εκπαίδευση στην ΜΕΘ. Σας αναφέρουμε όμως κ. Πρόεδρε, πως παρά το γεγονός ότι το αίτημα της ΕΛΕΓΕΙΑ ήταν 2 μήνες εκπαίδευση στην Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική, δυστυχώς η τότε Επιτροπή Εκπαίδευσης έκρινε ότι οι ειδικευόμενοι έπρεπε να εκπαιδευτούν στην ΜΕΘ. Η αλλαγή της ΜΕΘ με αντίστοιχη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ είναι πρώτη στις προτάσεις μας για την αναμόρφωση της εκπαίδευσής μας και απλά αναμένουμε την συμμετοχή μας στην Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ αλλά και στην Επιτροπή ΠΦΥ για να θέσουμε αυτό και πολλά άλλα ζητήματα
- Τέλος, αναφορικά με την Εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών στα Κέντρα Υγείας – αδιαφορώντας για την άποψη των διαφόρων ειδικών επί παντός επιστητού, που όπως ο παραπάνω κύριος, υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών τους Ιατρείων, για λόγους συντεχνιασμού και αθεμίτου ανταγωνισμού και μόνο – σας αναφέρουμε τις απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις προτροπές της Ε.Ε. και της UEMO, σύμφωνα με τις οποίες, η εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών πρέπει να γίνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε μονάδες ΠΦΥ. Αυτό μολονότι υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υλοποιείται ωστόσο στην Ελλάδα η οποία εκπαιδεύει τους Γενικούς Ιατρούς της σε μονάδες ΠΦΥ μόνο κατά το 20% του συνολικού τους χρόνου.
Κύριε Πρόεδρε, εκτός από τα υβριστικά στοιχεία και την κακοήθεια του αποστολέα της επιστολής, υπάρχει δυστυχώς κάτι που πιστεύουμε ότι πραγματικά το πιστεύει. Πρόκειται για τη δήλωσή του ότι Ιατρικές Υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν μόνο εξειδικευμένοι γιατροί. Αυτό είναι το πραγματικό εμπόδιο στην ανάπτυξη του ΕΣΥ και οφείλεται σε τρεις λόγους: Νοσοκομειοκεντρισμό, Νοσοκομειοκεντρισμό και Νοσοκομειοκεντρισμό.
Είναι σαφές ότι υπό αυτούς τους όρους ο κύριος αυτός είναι απολύτως ακατάλληλος για την εκπαίδευση Γενικών Ιατρών. Επόμενα, στο βαθμό που η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων αντιμετωπίζεται, όπως δυστυχώς και πάρα πολλές άλλες στην Ελλάδα, ως προσωπικό του «βιλαέτι», πιστεύουμε ότι πράγματι οι ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Τρικάλων πρέπει να μετακινούνται σε Καρδιολογική Κλινική άλλου Νοσοκομείου για την εκπαίδευσή τους και παρακαλούμε τον Συντονιστή Θεσσαλίας Πρύτανη κ. Γουργουλιάνη, στον οποίο επισυνάπτουμε την αλληλογραφία αυτή, να επιληφθεί του θέματος.
Για το Δ.Σ
Μποδοσάκης – Πρόδρομος Μερκούρης – Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ
Αντώνης Μπατίκας – Γεν. Γραμματέας ΕΛΕΓΕΙΑ