
6η Μετεκπαιδευτική Επιστημονική Συνάντηση
07/07/2022
Την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανυγιειονομικού Μετώπου που συγκάλεσε ο ΙΣΑ
01/12/2022
Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2022
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί, που στελεχώνουν την ΕΛΕΓΕΙΑ και την ΕΝΩΣΗ, οραματίζονται επί σαράντα συναπτά έτη την εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού για όλους τους Έλληνες πολίτες. Οι φορείς μας συμφωνούν απολύτως με τον νόμο που έχει αυτή την κατεύθυνση και οι ακόλουθες παρατηρήσεις μας έχουν στόχο την τελική επιτυχία της προσπάθειας και τις υποβάλλουμε γιατί φοβόμαστε ότι με τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δυστυχώς η προσπάθεια φαίνεται ότι θα αποτύχει.
Η ΕΛΕΓΕΙΑ και η ΕΝΩΣΗ, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έκλεισαν ραντεβού μαζί σας και συζήτησαν τους προβληματισμούς αναφορικά με συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου νόμου καταθέτοντας τις προτάσεις τους. Το τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε συμπεριέλαβε μόνο μικρό μέρος των προτάσεων αυτών.
Σημεία τα οποία, κατά τη γνώμη μας, έπρεπε οπωσδήποτε να τροποποιηθούν παρέμειναν ως είχαν. Η εμμονή της ηγεσίας του ΥΥ να μην προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου ο θεσμός, σύμφωνα με τη γνώμη μας, να λειτουργήσει αποτελεσματικά φάνηκε από την περιορισμένη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη, οι γιατροί του ΕΣΥ (ΚΥ, ΠΙ, ΤΟΜΥ) που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο θεσμό στην πλειοψηφία τους είναι έντονα προβληματισμένοι εάν και κατά πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποδοτικά (ποσοτικά και ποιοτικά).
Ταυτόχρονα η υποχρεωτική, λόγω αντικινήτρων, εγγραφή των πολιτών χωρίς ουσιαστική και λεπτομερής ενημέρωση, τους έκανε να προβούν σε εγγραφή χωρίς να κατανοούν το τι ουσιαστικά τους παρέχει ο συγκεκριμένος θεσμός και άρχισαν ήδη να έχουν παράλογα αιτήματα από τους ενταγμένους στο θεσμό ιατρούς. Αιτούμαστε την άρση αντικινήτρων και αναλυτική ενημέρωση τους αναφορικά με τον θεσμό του Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού.
Τα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθούν προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που θα θελήσουν να ενταχθούν στο θεσμό είναι τα παρακάτω:
- Να αυξηθεί η αποζημίωση κατά κεφαλήν αμοιβής τουλάχιστον στα 60 € ανά εγγεγραμμένο πολίτη.
- Να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός ασφαλισμένων που θα εγγραφούν στον κάθε γιατρό με μέγιστο αριθμό τα 1500 άτομα.
- Να αυξηθεί ο χρόνος ανά ραντεβού ανά πολίτη, όχι μόνο για την πρώτη επίσκεψη, στη μισή ώρα.
- Ο αριθμός των δωρεάν επισκέψεων ανά πολίτη πρέπει να είναι συγκεκριμένος και αν ο πολίτης θέλει να επισκεφθεί το γιατρό εκτός του ωραρίου του ή να αιτηθεί κατ' οίκον επίσκεψη αυτή πρέπει να αμείβεται ξεχωριστά.
- Ο γιατρός που συμμετέχει στο θεσμό πρέπει να έχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο. Πρέπει δηλαδή να είναι ξεκάθαρες οι παροχές που πρέπει να δίνει στον πολίτη δωρεάν. Πέρα από αυτές οι όποιες επιπλέον παροχές θα πρέπει να αμείβονται ξεχωριστά.
- Πέρα από την κανονική άδεια ο ιδιώτης συμβεβλημένος γιατρός θα πρέπει να έχει και εκπαιδευτική άδεια αντίστοιχη των γιατρών του ΕΣΥ.
- Ο συμβεβλημένος γιατρός θα πρέπει να μπορεί να αιτηθεί την διακοπή της σύμβασης του οποιαδήποτε στιγμή από την υπογραφή της και όχι μετά από έξι (6) μήνες.
- Στους γιατρούς Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, με βάση τις επιθυμίες των γονέων, να μπορούν να εγγράφονται και παιδιά.
- On the job training εκπαίδευση για τους γιατρούς που δεν έχουν την ειδικότητα Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και θέλουν να ενταχθούν στον θεσμό (έτσι ώστε οι γιατροί αυτοί να μπορέσουν να εφαρμόσουν τον θεσμό με βάση τα διεθνή πρότυπα). Τις ώρες που αυτοί οι γιατροί θα υπηρετούν τον θεσμό δεν θα πρέπει να ασκούν την ειδικότητα τους, αλλά να παρέχουν μόνο τις υπηρεσίες που προβλέπονται από το θεσμό.
- Πρέπει να αφαιρεθεί τελείως η διάταξη της επίταξης των γιατρών για εφημερίες στο ΕΣΥ.
- Πρέπει να αφαιρεθεί η διάταξη που θέτει τα ιδιωτικά ιατρεία υπό την διεύθυνση και έλεγχο των Κέντρων Υγείας ή άλλης μονάδας.
- Πρέπει να προβλέπεται χρόνος για τα έκτακτα περιστατικά στη διάρκεια του ωραρίου, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα επείγοντα με επιβάρυνση της λειτουργίας των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων.
- Οι πολίτες πρέπει να εγγράφονται μόνο σε γιατρό του δήμου όπου κατοικούν η εργάζονται.
‘Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
- Αν θέλουμε οι γιατροί του ΕΣΥ, που υποχρεωτικά συμμετέχουν στο θεσμό, να είναι αποδοτικοί σ’ αυτό το εγχείρημα παραμένοντας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πρέπει να έχουν μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων τα 500 άτομα και αμοιβή από τον πρώτο εγγεγραμμένο πολίτη.
- Η εργασιακή σχέση των γιατρών του ΕΣΥ, που εντάσσονται στο θεσμό του προσωπικού γιατρού θα πρέπει να τροποποιηθεί, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης δίνοντας τους τη δυνατότητα να λειτουργούν και ιδιωτικά ως κίνητρο ώστε να μην εγκαταλείψουν το ΕΣΥ (ΚΥ αγροτικού τύπου - ΠΙ) και μετακινηθούν στις μεγαλουπόλεις.
Στις γενικές παρατηρήσεις θέλουμε να σημειώσουμε ότι:
- Το κονδύλι για τον θεσμό αυτό πρέπει να ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό, όπως η μισθοδοσία των γιατρών του ΕΣΥ, και να μην προέρχεται από χρηματοδότηση με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.
- Θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική on call υπηρεσία για τους εγγεγραμμένους πολίτες στον ΕΟΠΥΥ στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται για δωρεάν πληροφορίες εκτός ωραρίου λειτουργίας του οικογενειακού/ προσωπικού τους ιατρού.
Παραμένουμε στην διάθεση του Υπουργείου για μία συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε τα επιμέρους θέματα και να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην προώθηση του θεσμού.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής |
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής |
||
Αντώνιος Μπατίκας |
Χρήστος Χαϊδευτός |