
4o Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής Κεντρικής Μακεδονίας
21/11/2011Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, πιστή στην αποστολή της, έχει καθορίσει ως πρώτιστη ανάγκη των Γενικών Ιατρών της χώρας, ειδικών και ειδικευομένων, την αρτιότερη δυνατή εκπαίδευση στο αντικείμενό μας. Και στους τρεις τομείς της εκπαίδευσης υπάρχουν δυσκολίες:
1. Προπτυχιακή εκπαίδευση: Αποτελεί διαχρονική μας επιδίωξη η καθιέρωση της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του γενικού γιατρού. Δυστυχώς, ο συντηρητισμός των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας την καταδίκασε να είναι ο ουραγός της Ευρώπης ακόμα και σε αυτόν το τομέα, και τελικώς βλέπουμε με αγανάκτηση και ζήλια όχι μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αλλά και χώρες όπως η Μάλτα, η Λετονία, η Σλοβενία, η Τουρκία και πολλές άλλες, να έχουν εγκαθιδρύσει Τομείς Γενικής Ιατρικής στα Πανεπιστήμια τους. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά, κερδίζουμε θέσεις σε αυτή την διεκδίκηση. Έτσι σήμερα τουλάχιστον μπορούμε να σας ανακοινώσουμε ότι υπάρχει επί τέλους Καθηγητής πρώτης βαθμίδος ΓΙ στην Κρήτη και μία λέκτορας ΓΙ στα Ιωάννινα. Σας ανακοινώνουμε επίσης, ότι ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με αυτό το θέμα άνοιξε πρόσφατα και μάλιστα με καλές προοπτικές.
2. Εκπαίδευση στην ειδικότητα: Δεν θα κουραστώ να δηλώνω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΛΕΓΕΙΑ μετά το νόμο 2519/97 για την κατάληψη θέσεων ΕΣΥ στα ΠΙ, είναι η απόφαση του ΚΕΣΥ και η συνακόλουθη Υπουργική Απόφαση του 2004 για τον Συντονισμό Εκπαίδευσης. Ηταν πάντα σαφές για μας ότι οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων σπάνια θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τους γενικούς γιατρούς. Είναι άλλωστε προφανές: οι περισσότεροι από τους ειδικούς θεωρούσαν και δυστυχώς ακόμη θεωρούν την Γενική Ιατρική ως ένα αποπαίδι των κλινικών ειδικοτήτων πιστεύοντας ότι η γνώση των γενικών γιατρών ανά ειδικότητα αποτελεί περίληψη της δικής τους γνώσης. Εδώ δυστυχώς πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιοι γενικοί γιατροί, επιλήσμονες και αγνώμονες, που δρούν ακόμη και σήμερα ως γενίτσαροι κατά της ειδικότητάς μας, λησμονώντας τις καταβολές και τις ρίζες τους. Σε κάθε περίπτωση, ο δικός μας έσχατος στόχος είναι η εκπαίδευση του γενικού γιατρού από γενικούς γιατρούς.
3. Συνεχιζομένη ή Δια Βίου Εκπαίδευση: Εδώ συνάδελφοι η ΕΛΕΓΕΙΑ έχει να επιδείξει πλούσιο έργο από 25ετίας. Το Συνέδριό μας παρέσχε από την αρχή βήμα σε όλους τους Ελληνες γενικούς γιατρούς, έμπειρους αλλά και νέους, προ-
κειμένου να εκθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των επιτυχεστέρων και με γαλυτέρων ιατρικών συνεδρίων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τέλος, διάφορες εκπαιδευτικές συναντήσεις κατά αντικείμενο ή και κατά περιοχή. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν τα σχολεία μας: Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, Μεθοδολογίας της Έρευνας, Γηριατρικής, ΧΑΠ, και Μεταβολικού Συνδρόμου όπου οι συνάδελφοι εκπαιδεύονται εντατικά στα αντικείμενα επιλογής τους. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι «οι γενίτσαροι» που ανέφερα παραπάνω, δρούν ως παράσιτα σε αυτό τον τομέα παρέχοντας υποτιθέμενη εκπαίδευση και κερδίζοντας άνομα χρήματα. Μέχρι σήμερα έχουμε δει υποκατάστατα της ΕΛΕΓΕΙΑ, υποκατάστατα του Συνεδρίου, υποκατάστατα Περιφερικών Συμποσίων, υποκατάστατα μελών Εξεταστικών Επιτροπών, υποκατάστατα Κέντρων Υγείας, ακόμα και υποκατάστατα των ονομάτων Μερκούρη και Λιονή που εσείς καλά γνωρίζετε. Είμαι εξουσιοδοτημένος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΓΕΙΑ να σας πω ότι αυτή η ιστορία τελειώνει εδώ. Το κίνημα της Ελληνικής Γενικής Ιατρικής μπαίνει σε φάση εξυγίανσης και κάθαρσης. Αναφορικά με τις επιστημονικές εκδηλώσεις, τα Περιφερικά Τμήματα σε συνεργασία με το ΔΣ θα οργανώνουν –όλα ανεξαιρέτως− τα Περιφερικά Συμπόσιά τους υπό την αιγίδα της ΕΛΕΓΕΙΑ. Σας τα παραθέτουμε αναλυτικά σε αυτό το φυλλάδιο και σας καλούμε να τα τιμήσετε με την παρουσία σας. Αυτά και μόνο αποτελούν γνήσιες και αξιολογημένες εκπαιδευτικές συναντήσεις της ΕΛΕΓΕΙΑ, αυτά, μαζί με το Πανελλήνιο Συμπόσιο της Επαγγελματικής μας Ένωσης, αποτελούν καθαρές και αξιολογημένες εκδηλώσεις της Γενικής Ιατρικής, αυτά και μόνον προσδίδουν εκπαιδευτικά μόρια της UΕMO και της ΠΦΥ.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Μποδοσάκης–Πρόδρομος Μερκούρης