Προπτυχιακή Εκπαίδευση / Έκθεση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Γενική Ιατρική στις Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα
Α) Ιατρική Σχολή Αθήνας:
1. Πρώιμη Έκθεση: 2ο έτος
Με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Βύρωνα και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από το 2005 πραγματοποιείται για τους φοιτητές ιατρικής 2ου έτους Προαιρετική Άσκηση με τίτλο: «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία – Γενική Ιατρική»
Πρόγραμμα άσκησης:
Διάρκεια Άσκησης: 1 εβδομάδα
Θεωρητική εκπαίδευση: 7 ώρα.
Πρακτική εκπαίδευση: 14 ώρες
Χώρος εκπαίδευσης: Κέντρο Υγείας Βύρωνα
Αριθμός Φοιτητών: 15 ανά ομάδα
Στο πρώτο έτος εφαρμογής 2005-2006 έλαβαν μέρος 226 φοιτητές Ιατρικής και το επόμενο (2006-2007) 273 (αριθμός που αντιστοιχεί στο 95% του συνολικού αριθμού φοιτητών του έτους).
Υπεύθυνος άσκησης: Α. Μαριόλης, Γενικός Ιατρός Επιστημονικός Υπεύθυνος Κ.Υ. Βύρωνα
2.Κατ’ επιλογήν μάθημα με τίτλο “Γενική Ιατρική”
Το μάθημα μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές από το 4ο, 5ο και 6ο έτος της ιατρικής.
Η συνολική του διάρκεια είναι 24 διδακτικές ώρες με 4 ώρες πρακτική εκπαίδευση στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα.
Υπεύθυνος Μαθήματος: Χ. Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Υπεύθυνος άσκησης στο Κέντρο Υγείας: Α. Μαριόλης, Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κ.Υ. Βύρωνα
Β) Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης:
Στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) έχει ενταχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 στο επίσημο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, το αντικείμενο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας & Γενική Ιατρική», μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
1. Επιλεγόμενο Μάθημα «Εισαγωγή στην ΠΦΥ και τη Γενική Ιατρική»
Το μάθημα διδάσκεται στο Δ΄ εξάμηνο από ομάδα εκπαιδευτών -επιστημονικών συνεργατών. Η επιλογή του εξαμήνου στόχο έχει την πρώιμη έκθεση των φοιτητών στο πλαίσιο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη γνωριμία με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.
Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές την ιστορία, τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία της ΠΦΥ, καθώς και το ρόλο του Γενικού Ιατρού μέσα στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας υγείας. Παράλληλα με τα θεωρητικά μαθήματα, διάρκειας 26 διδακτικών ωρών (2 ώρες/εβδομάδα x 13 εβδομάδες) , οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του Γενικού Ιατρού με δύο προγραμματισμένες επισκέψεις σε Κέντρα Υγείας & Περιφερικά Ιατρεία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με αξιολόγηση των φοιτητών με σχετικές εργασίες και αξιολόγηση από τους φοιτητές του μαθήματος και των διδασκόντων η οποία γίνεται ηλεκτρονικά.
Το μάθημα διδάσκεται από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05, με ιδιαίτερα θετική ανάδραση εκ μέρους των φοιτητών. Το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 το παρακολούθησαν 80 φοιτητές, το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 το παρακολούθησαν 90 φοιτητές, ενώ το έτος 2006-2007 το παρακολούθησαν 110.
Υπεύθυνος προγράμματος: Α. Μπένος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής.
2. «Κλινική άσκηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική» στο ΙΑ΄ & ΙΒ΄ Εξάμηνο Σπουδών
Επίσης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής, εντάχθηκε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών από την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010, κατά τη διάρκεια των κλινικών ασκήσεων του 6ου έτους, η άσκηση αυτή διάρκειας ενός μήνα, που θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
3. «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2005-6 λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ, με βάση το οποίο οι φοιτητές ασκούνται για δύο εβδομάδες σε επιλεγμένα Περιφερικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, στηριζόμενοι σε ένα δίκτυο συνεργατών εκπαιδευτών Γενικών Ιατρών που δέχτηκαν εθελοντικά και εκπαιδεύτηκαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο.
Για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή οι φοιτητές πρέπει προηγουμένως, ως προαπαιτούμενο, να έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των μαθημάτων «Εργαστήριο Κλινικών Δεξιοτήτων» & «Εισαγωγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας & τη Γενική Ιατρική». Το ακαδημαϊκό έτος 2005-06 συμμετείχαν στην Άσκηση 44 φοιτητές ενώ το έτος 2006-7 την ολοκλήρωσαν 80 φοιτητές.
Γ) Ιατρική Σχολή Κρήτης:
1. Πρώιμη Έκθεση: 1ο εξάμηνο
Υποχρεωτική παρακολούθηση 45 ωρών Θεωρητικών Μαθημάτων και 30 ωρών σε Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, κλπ.. Έμφαση σε Θεματολογία για Δομή του Συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Υπεύθυνος προγράμματος : Α. Φιλαλήθης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής.
2. Η κλινική άσκηση των φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πραγματοποιείται στο 11ο-12ο εξάμηνο σπουδών και είναι υποχρεωτική. Διαρκεί 4 εβδομάδες και πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα επιλεγμένα Κέντρα Υγείας. Περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, παρακολούθηση εργασιών (+ 4 Εφημερίες), πρακτική άσκηση για την λήψη ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού, παρουσίαση στο αμφιθέατρο.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Α. Φιλαλήθης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Χ. Λιονής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής
Δ) Ιατρική Σχολή Πάτρας:
Φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια απόφαση για μελλοντική κατ’ επιλογήν έκθεση των φοιτητών Ιατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Γενική Ιατρική, αλλά -μέχρι στιγμής- δεν έγινε δυνατόν να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες.