Αγαπητή κ. Φυντανίδου,
Διαβάσαμε το άρθρο σας της Κυριακής 8/12 στην έγκριτη εφημερίδα σας και εξεπλάγημεν, όχι τόσο για τις ανακρίβειες και την εμφανή κακοπιστία, όσο και για το γεγονός ότι, όλοι μίλησαν για την Γενική/Οικογενειακή Ιατρική εκτός από τους εκπροσώπους της στα έγκριτα όργανά της.
Υποχρεούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε :
Είναι ανακριβές.
Η αλήθεια είναι ότι το 1983, στο νόμο για το ΕΣΥ χορηγήθηκε, μετά από ταχύρρυθμη 6μηνη εκπαίδευση, η ειδικότητα της Γεν. Ιατρικής σε 300 περίπου ιατρούς που είχαν προϋπηρεσία 10 χρόνων σε θέσεις ΠΦΥ στο ΙΚΑ ή σε Αγροτικά Ιατρεία. Όλοι σχεδόν αυτοί οι ιατροί σήμερα είναι συνταξιούχοι, ενώ ήδη από το 1986 είχαν αρχίσει κανονικά την εκπαίδευση στην ειδικότητα οι πρώτοι γενικοί/οικογενειακοί ιατροί. Παρεμπιπτόντως, γνωρίζετε ότι το 1950 όλοι οι ανειδίκευτοι ιατροί πήραν συστημένη επιστολή με τον τίτλο ειδικότητος της Παθολογίας; Όλες οι ειδικότητες κάπως έτσι αρχίζουν όχι μόνον εδώ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι ανακριβές αλλά και κακοπροαίρετο.
Η αλήθεια είναι ότι το 1986 η ειδικότητά μας ξεκίνησε με 3 χρόνια διάρκεια, επεκτάθηκε το 1994 σε 4 χρόνια μετά από ντιρεκτίβα της ΕΕ και ήδη η νέα ντιρεκτίβα απαιτεί 5 χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ιταλία προβλέπει ακόμη και σήμερα 3 χρόνια, το ίδιο και η ίδια η Αγγλία, δεν άκουσα όμως κανένα Ευρωπαίο ιατρό – ούτε και τους δικούς μας, που φιλοξενούνται στο άρθρο σας- να τους κατηγορεί για ελλειπή εκπαίδευση.
Βεβαίως σε όλες αυτές τις χώρες, η εκπαίδευση γίνεται με rotation στις διάφορες ειδικότητες όπως και στην Ελλάδα, πώς αλλιώς θα μπορούσε δηλαδή;
Επιπρόσθετα, στην χώρα μας το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική έχει αναμορφωθεί/επικαιροποιηθεί 3 φορές, έχουμε logbook (βιβλιάριο παρακολούθησης ειδικευομένων) και συντονισμό (tutoring). Γνωρίζετε ότι στις άλλες ειδικότητες στη χώρα μας τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει; Γνωρίζετε ότι δεν έχουν οι περισσότερες ούτε καν πρόγραμμα εκπαίδευσης;
Ενημερώνω τον αξιότιμο κ. Συνάδελφο, αφού συμφωνήσω μαζί του ότι το θέμα δεν έγκειται στην διάρκεια αλλά στην ποιότητα της εκπαίδευσης, ότι η εκπαίδευση στην Καρδιολογία δίδεται στους Γενικούς/Οικογενειακούς ιατρούς από έγκριτα και επιλεγμένα από το ΚΕΣΥ Καρδιολογικά τμήματα νοσοκομείων της χώρας. Όσο για τον τρόπο αντιμετώπισης των καρδιολογικών περιστατικών από τους συναδέλφους μας στα Κέντρα Υγείας μή Αστικού Τύπου που όλα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, δεν έχουμε χρεία μαρτύρων. Αν ίσχυαν αυτά που “φοβάται”, με βάση και τις πάμπολλες απομονωμένες περιοχές της χώρας μας, δεν θα προλαβαίναμε να θάβουμε τους νεκρούς – θύματα καρδιολογικών ιατρικών ατυχημάτων στην Ελληνική επαρχία. Θα περίμενα λοιπόν από αυτόν αλλά και από όλους τους συναδέλφους, λίγο περισσότερο σεβασμό προς τους μοναχικούς γενικούς γιατρούς, που χωρίς καθόλου σχεδόν τεχνολογικά μέσα αγωνίζονται και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα πέρατα της Ελληνικής επικράτειας, προστατεύοντας την υγεία των κατοίκων αλλά και των διερχομένων από την ζώνη ευθύνης τους ανεξάρτητα από οικονομική κατάσταση, φύλο, εθνικότητα ή θρησκεία.
Όπως είναι σαφές και όπως όλοι γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι αναφέρουν, εδώ έχουμε “δήθεν επιστημονική αμφισβήτηση” για λόγους καθαρά επαγγελματικούς. Το θέμα αναφέρεται σαφώς στο τέλος της δήλωσης του συναδέλφου : “Η ΠΦΥ χρειάζεται όλες τις ιατρικές ειδικότητες”. Σ’ αυτό θα αντιπαραθέσουμε ρήση του Θουκυδίδη :”ΤΗΝ ΕΙΩΘΥΙΑΝ ΑΞΙΩΣΙΝ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΗΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ”. Όχι λοιπόν, το κρέας δεν είναι ψάρι και δεν χωρούν στην ΠΦΥ όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Εμείς, πρώτοι από όλους έχουμε διαπιστώσει ότι η Ελληνική ιατρική δημογραφία είναι στρεβλή, ότι η πυραμίδα είναι ανεστραμμένη και παρουσιάζει υπερτριπλάσιους ειδικούς και υποτριπλάσιους γενικούς ιατρούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα αναφορικά με τις ανάγκες των εθνικών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Όποιος ρίξει μια ματιά στην Πανευρωπαϊκή μελέτη FICOSSER θα το διαπιστώσει άμεσα.
Απέναντι σ’ αυτήν την ανωμαλία, η άποψη των συνδικαλιστών φαίνεται να είναι «ρίξτε τους Γενικούς/Οικογενειακούς ιατρούς στον Καιάδα και χρησιμοποιείστε όλους τους άλλους, όλους ανεξαίρετα Καρδιοχειρουργούς, Νευροχειρουργούς, Πλαστικούς Χειρουργούς, Νευροψυχιάτρους κλπ. στην ΠΦΥ». Ποιόν θα πείσουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα επιστημονικής παρατήρησης και μελέτης και όχι «χάϊδεμα αυτιών» και απίστευτος λαϊκισμός προς τα μέλη τους;
Από την άλλη μεριά, η Ελληνική Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, έχοντας διαπιστώσει την στρέβλωση από 15ετίας και, χωρίς ποτέ να αδιαφορήσει για όλους ανεξαίρετα τους συναδέλφους, προτείνει ανελλιπώς σε όλες τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας από το 2.000 μέχρι τώρα, ένα ευρύτατο πρόγραμμα “On the job training” ούτως ώστε κανείς ιατρός να μην μείνει ακάλυπτος από το σύστημα. Αυτή είναι η διαχρονική μας απάντηση, δοσμένη προκαταβολικά, σε όλους αυτούς που νομίζουν και διατείνονται ότι θέλουμε να μονοπωλήσουμε το ρόλο μας στην ΠΦΥ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από άρθρο μας για την πρότασή μας, την υιοθέτησε και μας εκάλεσε τιμητικά προ 4ετίας για να αξιολογήσουμε το δικό τους τεράστιο πρόγραμμα on the job training (εκπαιδεύθηκαν στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική 21.000 Τούρκοι ιατροί). Αν αυτό εννοούν λέγοντας «Τουρκοποίηση του συστήματος» ας σκεφθούν καλύτερα γιατί οι Τούρκοι συνάδελφοι δεν κατηγόρησαν το Υπουργείο τους που υιοθέτησε Ελληνική ιδέα και πρόταση.
Με εκτίμηση,
– Ο –
Πρόεδρος
Μποδοσάκης – Πρόδρομος
Μερκούρης