
Παρούσα Κατάσταση
30/12/2009Προπτυχιακή Έκθεση Φοιτητών Ιατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Γενική Ιατρική στην Ελλάδα
Η ιατρική εκπαίδευση για κάθε ιατρική ειδικότητα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες ή, αλλοιώς, περιλαμβάνει τρεις σαφώς διακριτές και αλληλοσυμπληρούμενες περιόδους εκπαίδευσης: την Προπτυχιακή (Basic Medical Education), την Εκπαίδευση στην Ειδικότητα (Vocational Training) και την Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση / Επαγγελματική Ανέλιξη (Continuing Medical Education / Professional Development).
Σε ότι αφορά την Γενική / Οικογενειακή Ιατρική στην Ελλάδα, η Εκπαίδευση στην Ειδικότητα, τουλάχιστον ως δομή και περιεχόμενο, είναι σαφώς ορισμένη. Είναι ίσως η μοναδική ειδικότητα με τόσο λεπτομερή και πολυδιάστατη περιγραφή της εκπαίδευσης. Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.), με την εκπροσώπησή της στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) έχει συνδράμει σε σημαντικό βαθμό τόσο στην διαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης στην ειδικότητα όσο και στο συντονισμό της.
Το τμήμα της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης / Επαγγελματικής Ανέλιξης (ΣΙΕ) στην Γενική / Οικογενειακή Ιατρική στην Ελλάδα εμφανίζεται αυτή την στιγμή ιδιαίτερα πλούσιο και πολυσχιδές, καλύπτοντας, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχουσών αναγκών. Η ΕΛΕΓΕΙΑ οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένα τεράστιο πρόγραμμα ΣΙΕ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αναβάθμιση της ειδικότητας.
Εκεί, όμως, που αντικειμενικά διαπιστώνεται το σημαντικότερο έλλειμμα είναι το Τμήμα της Προπτυχιακής Εκπαίδευσης – Έκθεσης στις έννοιες και στο περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στα χαρακτηριστικά της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής (ΓΙ). Η έλλειψη αυτή σαφέστατα σχετίζεται με την απουσία Τμημάτων Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας (με φωτεινή εξαίρεση το Πανεπιστήμιο Κρήτης), δηλαδή με την απουσία ακαδημαϊκής εκπροσώπησης αυτής της ειδικότητας, μίας πρακτικής κοινής και φυσικότατης για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και τις πρώην Ανατολικές.
Λόγω αυτής της έλλειψης έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένες Ιατρικές Σχολές της χώρας εναλλακτικές στρατηγικές που προσπαθούν να καλύψουν το κενό σε αυτό το κομμάτι της Προπτυχιακής Εκπαίδευσης.
Η Επιτροπή Εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, καταγράφοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν. Γι αυτό το σκοπό, ζητήθηκε από όλες τις ιατρικές σχολές να αποστείλλουν τα προγράμματά τους.
Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει τις έως τώρα παραληφθείσες απαντήσεις. Θα εμπλουτίζεται με κάθε νέα πληροφορία.
Σε περίπτωση που κάποια προσπάθεια Προπτυχιακής Εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνεται ή δεν περιγράφεται με ακριβή τρόπο στο κείμενο αυτό, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Επιτροπή Εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ για την παροχή λεπτομερέστερων πληροφοριών και ενδεχόμενη ανασκευή του αντίστοιχου μέρους του κειμένου.
Με εκτίμηση
Για την Επιτροπή Εκπαίδευσης
Α. Συμεωνίδης, Πρόεδρος
Γ. Σπαθαράκης, Μέλος